1. Home
  2. Design Ideas

Dine, Wine and Design: Old Auto Repair Shop Altered into a Bustling Hub

Adaptive reuse of structure saves both resources and space and epitomizing his green design principle perfectly is the Quonset Project. Turning an old auto repair shop into a modern hangout and meeting zone that contains a hip diner, wine tasting area, design studio, bar and restaurant, Brett Farrow Architect create a dynamic and elegant social zone. The new setting brings the community together, and the 8,347-square-foot project in Carlsbad, California combines a variety of textures and finishes to create a synergy between its industrial past and exciting presence.

Lower level of the project was transformed into a cafe and dining spot

Named after a WWII era Quonset hut on the site, a metallic top level, restaurant draped in wood and eatery and bar with more modern finishes on the lower level make for a wonderfully diverse visual. String lights on the outside add to the casual setting of the diner while the design office and wine tasting room on the upper feel a bit more formal in their overall appeal. Removing the chain link and cyclone wire fences around the property, the new exterior is made of concrete with pops of greenery breaking the visual monotony. [Photography: Paúl Rivera, Chris Miller]

RELATED: Old Shop in Turin Transformed into an Inimitable Contemporary Loft

Metallic top level recaptures the original industrial charm of the site
Different textures in glass, metal and wood greet you at the Quonset Project
Lovely lighting and wonderful use of contrasting textures enlivens the Quonset Project
New dining area and cafe at the transformed auto repair shop in California
New outdoor spaces combine industrial roughness with natural greenery
String lighting transforms the outdoor dining area and bar into a hip zone

The new second story addition was conceived as a bold and simple element that would create a presence on the street. The steep roof lines were initially an exaggerated response to zoning regulations that required pitched roofs but eventually became more about recreating and expressing the large volumes of the industrial era buildings. The simple metal skin was similarly chosen to re-relate to the existing character of the site and allowed to naturally oxidize.

RELATED: Congested Upholsterer’s Workshop in London Altered into Multi-Level Modern Home

Transforming the old auto repair shop into a bustling activity hub
Upper level design studio with a modern industrial vibe
Street facade of the new eatery and dining area at the Quonset Project
Óld auto repair shop on the site before the transformation
Lower level floor plan of Quonset Project
Upper level floor plan of Quonset Project

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com