1. Home
  2. Dream Houses

Parkville Residence: Eloquent Simplicity Stitches Together Modern and Classic

Extensions to classic Victorian and heritage homes are often rear additions in glass and metal that tend to flow into the garden outside. But the Parkville Residence in Melbourne showcases a completely different approach to the extension of living space and a revamp of the interior by utilizing an ‘insert’ that is both modern and glassy! The smart insertion connects the main house with the two new bedrooms at the rear of the lot and turns a classic Melbourne residence with brick façade into a unique and exquisite contemporary dwelling. Designed by Steffen Welsch Architects, the rejuvenated home hosts a family of five, thanks to the improved and extended living area.

Street view of the transformed home in Melbourne with brick facade Parkville Residence: Eloquent Simplicity Stitches Together Modern and Classic

RELATED: Classic English Home with Brick Façade Acquires a Nifty Modern Extension

The new addition to the house is purposefully different from the traditional brick exterior of the house, and while it does not draw aesthetically from the old structure, it follows the home’s simple lines and uncomplicated form. Keeping away from excess, it is this minimal approach that defines the color scheme and the décor choices on the inside as well. An open living space, spacious kitchen and light-filled dining room make up the new ‘social zone’ that is filled with ample natural light and flows into the deck outside.

Modern addition to the classic Mebourne home gives it a unique facade

Modern home extension in Melbourne maximizes living space

Obscure glass and metal insert transform Parkville Residence

Glassy new structure gives the home a unqiue aura

Central courtyard of the revamped Melbourne home with contemporary addition

RELATED: Classic Victorian House Gets A Modern Extension Inspired By Tapestry

Space-conscious kitchen connected with the deck and the barbecue zone

With the existing roof being lifted and split, the interior gains in vertical space, and this adds to the ‘cheerful’ appeal of the Aussie home. Clad in obscure glass and fitted with smart skylights, the new insertion improves the ventilation further and completely transforms the ambiance of the Parkville Residence. [Photography: Rhiannon Slatter Photography]

Large, sweeping dining room with skylights

Light-filled revamped kitchen with corner shelving

RELATED: Semi-Detached London Terrace House Gets a Bright Modern Extension

Sliding glass doors connect the interior with the outdoors

Existing floor plan of the classic Melbourne home with brick facade before extension

Floor plan of the Melbourne home after the new addition

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com