1. Home
  2. Dream Houses

The Tire Shop Project: Inventive and Sustainable Live-Work Studio in Montreal

One of the biggest misconceptions with ‘green design’ is that one needs to put in plenty of effort, completely overhaul their home and rely on fancy gadgets and cutting-edge technology to do their part in making the planet a cleaner and safer place. But the fabulous Tire Shop Project in Montreal crafted by Mark+Vivi showcases the true meaning of the word ‘sustainable’ as it turns a 1920s tire shop into a modern live/work studio that also serves as an exhibition gallery for creative local contemporary art and architecture!

Old tire shop from the 1920s trned into modern home and studio The Tire Shop Project: Inventive and Sustainable Live Work Studio in Montreal

Of course, turning an old and unused tire shop into an edgy, industrial and elegant home does sound like a planet-friendly makeover, showcasing the many benefits of adaptive reuse. But the Tire Shop Project goes way beyond that by simply merging the residence of designers Mark Fekete and Viviana de Loera and their workspace into one. This does away with the hassle of a long daily commute and the ensuing carbon emissions as well! Sounds all too simple, but it is these simple changes that the designer duo focused on while chalking up the plans for this ergonomic makeover.

Simple while walls provide a gallery-styled setting for the best of local art and design

Exposed ceiling beams, spiral staircase and decor give the interior an industrial touch

Kitchen adds a dash of yellow and black to the home along with chalkboard walls

Pot rack in the kitchen fits in perfectly with the home's industrial flair

Smart tire shope turned house makes use of the vertical space on offer

Revamped tire shop acts as a home, workspace and a hub to exhibit local artwork

Apart from supporting the local community and leading a healthier and happier lifestyle, the smart conversion also highlights a wonderful fusion of modern elegance, edgy industrial design and inventive space-saving solutions that make the most of the vertical space on offer. Fun, cheerful and exceptional, this is a transformation that leaves you enthralled.

Contemporary bedroom in white with a black accent feature

Dark bathroom connected with the white master bedroom provides visual contrast

Chalkboard walls in the bathroom make for a fun and dynamic surface

White shower area with small niches next to it that store books and magazines

There is no shortage of space for books in this revamped tire shop home

Home workspace and living area flow into one another at this Montreal residence

Fabulous and inventive tire shop project by mak+vivi

Floor plan of the ingenious Tire Shop Project in Montreal

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com