1. Home
  2. Dream Houses

Smart Makeover to this Suburban 1950’s Home Ushers in Multi-Generational Charm!

There comes a time when every home needs a makeover that accommodates changing styles and lifestyles. More importantly, it is the generational change that brings with it new requirements and the Goldtree House revamped and improved by Hartree + Associates Architects is no different. The 1950’s home now hosts a family with two teenage twins and its ageing structure could no longer meet the demands of their fast-paced life. The new interior completely moves away from the original as the additions and changes to the East Fremantle home turn the lower level into a vibrant and inviting social zone.

Open deck and pool of the Aussie home with a view of the harbor in the distance

It is the upper level that now houses the more formal living area, kitchen with a view of the distant harbor and the bedrooms of the parents. This level was designed to act as an individual home on its own down the line with the lower level accommodating the kids. Much of the ground floor and its social zones were crafted using the input of the teenage twins and how they wanted to host friends and family. A lovely deck and pool outside add to the relaxing ambiance even as a series of sheltered decks extend the living area outside.

An array of green features like photovoltaic panels, energy and water management systems, two wind turbines and passive cooling techniques ensure that the carbon footprint of this revamped suburban Perth residence is as minimal as possible. [Photography: Robert Frith]

RELATED: Series of Internal Steps Maximizes Space Inside Suburban Aussie Home

Kitchen on the top level with a view of the harbor in the distance
Minimal and modern interior of the Aussie home
Modern classic bathroom of the aussie home
Multi-level makeover of the 1950s home accomadates multiple generations with ease
Revamped interior with social and teen spaces on the lower level and bedrooms above
Sheltered outdoor space and decks become a part of the living area

H+AA seeks to capture the attention of building occupants, visitors and passing public, with a view to challenging predictable construction methods and outcomes, and to engage and provoke enlightened thought processes – spaces for occupants to enjoy alone, as a family and with friends; the recycling of older buildings; efficient construction systems; promoting sustainable design principles as a basic requirement for all buildings and experimenting with low cost and no maintenance materials.

RELATED: All About the Outdoors: Energy-Efficient Multi-Level Home in Vienna

View of the Goldtree House from the street
Deck with a view of the landscape in the distance
Ground floor and first floor plan of contemporary Goldtree House

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com