1. Home
  2. Design Ideas

JAMDS Social Project: Adaptable Containers and a Bright Splash of Color

A setting that helps more than 50 teens and children with various disabilities, the JAMDS Social Project is unique in more ways than one. The special demands of this project along with the limited budget behid it mean Tavares Duayer Arquitetura had to find innovative and sustainable solutions that cut back on costs, but not on aesthetics or efficiency. Part of a program that helps these children with the help of education and sports, the campus in Paciência, Brazil was crafted using metallic containers that reduce maintenance costs while offering modularity and design flexibility.

JAMDS Social Project in Brazil

The metallic containers feel anything but stoic and mundane with bright splashes of red, orange and blue sitting next to white. This not only makes the entire project a whole lot more cheerful, but also creates a breezy and inviting environment. Kids are bound to instantly fall in love with the space and the garden around the main units, classrooms and the dance hall add to the sense of relaxation and natural serenity.

The green tinge in the project extends beyond the garden as low-impact materials, prefab units, short construction time and low garbage generation make it completely eco-friendly. Add to it the fact that photovoltaic panels generate about 70 percent of all the electricity consumed at the center and you have a truly eco-savvy setting.[Photography: João Duayer & Nathalie Ventura]

RELATED: A Splash of Color and Polished Cement: Casa T in Mexico

Unique and colorful interior of the social center with fiber-cement roof
Blocks of blue and red along with white create a lively setting
Central courtyard of the JAMDS Social Project with wooden flooring
Exterior of the JAMDS Social Center in Brazil
Modular container units create an adaptable and modern setting

The program required dance hall and Jiu-Jitsu, computer room, classrooms, room for psychologists and director, as well as a shared kitchen and accessible bathroom. The container modules were adapted to the needs of each space. A geometric pattern with blue, orange and white, next to the wooden floor and the white cover, ensured the unity of the blocks.

RELATED: Vivacious Splash of Color and Pattern: Revamped Pizzeria in Valencia

Long and sheltered corridors of the social center
Playground and vegetable garden at the center
Street facade of JAMDS Social Center
Walls in blue and white inside the JAMDS Social Center
Classrooms and interior of the JAMDS Social Project
Floor Plan of JAMDS Social Project in Brazil

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com