1. Home
  2. Dream Houses

Sophisticated Fusion of Styles Amaze Inside Revamped Victorian Home

Adaptive reuse of old structures and modern renovation of tired and dreary old homes are not only cost-effective options that reduce housing costs, they also help the planet by maximizing resources and reducing waste. It is barely a surprise then that eco-conscious and style-savvy homeowners are increasingly turning to additions and extensions to give their old, period homes a rejuvenating, contemporary appeal. Nestled in the suburb of Malvern, Australia, this fabulous and striking Victorian home extension and refurbishment treads a similar path, as Robson Rak turn an aged and dark interior into a refreshing, relaxing and energized setting.

Old Victorian residence in Malvern with a contemporary rear extension Sophisticated Fusion of Styles Amaze Inside Revamped Victorian Home

The heritage fa├žade of the home was left untouched, with the rear bearing the brunt of the change, as a lovely extension was seamlessly combined with the existing brick structure. A narrow transition zone between both spaces connects the past and present architecturally, even as elements from one era effortlessly blend with the other. Opening up towards the garden, the new living area also contains a cutting-edge kitchen in white and a large dining room. An exquisite brick fireplace becomes the focal point of this open, trendy family zone, while reclaimed wood from old flooring now adorns the walls. With new concrete flooring creating a more contemporary backdrop, the breezy extension becomes the heart of the residence.

Heritage street facade of the Victorian home is left iunchaged despite the modern makeover

Bi-fold glass doors open up the kitchen and dining area towards the rear yard

Modern glass doors and classic brick layout come together at the classy Malvern home

Long hallway connects the old and new elements of the home

Open floor plan of the contemporary rear extension of the Aussie home

Brick fireplace in the new living space pays tribute to the original Victorian home

Large living area and dining space with reclaimed wood walls and concrete floor

Bi-fold doors blur the line between the interior and the garden, with skylights bringing in additional ventilation in the hallway and the powder room. Despite the use of contrasting textures and finishes, nothing seems out of place inside this Aussie home, as custom lighting and a charming landscape cap off the brilliant fusion. [Photography: Lisa Cohen + Mark Roper]

Kitchen island with open shelves gives you multiple decorating options

Light oak ushers in warmth into the contemporary kitchen

Sleek white kitchen island and a smart workstation

Small powder room with skylight

Glass wall connects the powder room with the landscape outside

Striking timber floor and skylight draw your atterntion instantly

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com