1. Home
  2. Dream Houses

Wrapped in Black: Budget-Friendly Home Renovation in San Francisco

As we flip through the many modern renovations that we have featured in the last few years, there is one dominant theme that you simply cannot miss. Most of these resourceful and smart makeovers rely on glass and metal rear structures to extend the living area, even as the street façade is left untouched. But the 20th Street Residence in San Francisco takes a completely different approach, as it acquires a striking and dramatic front-façade clad in a matte black material that is usually employed in making skateboarding ramps!

Distinctive and dark street facade of 20th St House in San Francisco Wrapped in Black: Budget Friendly Home Renovation in San Francisco

The choice of the finishing material for the front-façade was determined largely by the aesthetics of the home, its specific requirements and of course the tiny budget on which Mork Ulnes Architects had to pull off the impressive overhaul. With a sloped lot and a hilly rear yard, the house also presented a unique opportunity to add a steel catwalk that connects the newly added penthouse level directly with the rear yard. This turns the gorgeous backyard into a private and relaxing retreat, even as the living area on the top floor offers unabated views of the city skyline and welcomes a healthy dose of natural ventilation indoors.

Matte black cladding used in skateboard ramps shapes the home's exterior

Steel walkway connects the penthouse level with the steep and hilly rear yard

Steel catwalk connects the top floor directly to the rear garden

Penthouse level of the San Francisco home with kitchen and dining space

Coffee table on wheel and couch in bright orange for the contemporary living space

Penthouse level kitchen and dining area with fabulous views of the city of San Francisco

Skylight above the staircase brings natural light to even the lower levels of the house

The theme of dark, metallic surfaces continues on the penthouse level as well, with a hand-drilled, operable steel screen serving as an awning that filters in just the right amount of sunlight on hot summer days. With the top floor housing the living area, kitchen and dining area, it is the lower level that contains the private spaces along with additional service units. Dashing, affordable and exclusive, this is a renovation that epitomizes the creative genius of the architects who conjured up and executed it to perfection! [Photography: Bruce Damonte]

Perforated operable steel screen filters in the sunlight

Minimal modern staircase connects teh various levels of revamped San Francisco home

Simple staircase design draped in minimal hues and stone steps

Master bedroom and bathroom nestle on the private lower level of the house

Revamped exterior of San Francisco home offers a striking, budget-friendly option

Sectional view of renovated family home in San Francisco

Liked the story? Share it with friends.

What do you think?

Booking.com