_ap_ufes{"success":true,"siteUrl":"www.decoist.com","urls":{"Home":"http://www.decoist.com","Category":"http://www.decoist.com/apartments/","Archive":"http://www.decoist.com/2016/10/","Post":"http://www.decoist.com/live-edge-tables-home-office/","Page":"http://www.decoist.com/home-improvement-contractors/","Attachment":"http://www.decoist.com/?attachment_id=162044","Nav_menu_item":"http://www.decoist.com/150746/","Wpcf7_contact_form":"http://www.decoist.com/?post_type=wpcf7_contact_form&p=27677","Videos":"http://www.decoist.com/videos/1890s-brooklyn-home-renovation/"}}_ap_ufee Early 1900s School in Amsterdam Turned into a Cheerful Apartment
  1. Home
  2. Apartments

Early 1900s School in Amsterdam Turned into a Cheerful Apartment

Adaptive reuse is definitely breathing new life into discarded and often damaged structures, completely altering both their aesthetics and functionality. Nestled in Elisabeth Wolffstraat, Amsterdam, Netherlands, Ons Dorp is a project that sees the conversion of an old school building originally built in 1910 into a contemporary residential facility with multiple apartments. The elegant transformation was achieved by CASA architecten, while this specific apartment was designed by Standard Studio keeping in mind the specific needs of a young family of four. What was once the teacher’s lounge is now holds both the master bedroom and kids’ bedrooms, and the classrooms were turned into the living space!

Modern apartment for a family of four Ons Dorp in Netherlands Early 1900s School in Amsterdam Turned into a Cheerful Apartment

One of the distinct features of the apartment is the presence of a high ceiling that not only gives the interior a spacious and cheerful appeal, but also allowed the architects to make the most of the vertical space on offer. Loft levels carefully intertwined with both the living area and master bedroom provide additional and practical square footage and ensure that every need of the homeowners is met with ease. An open living area with a kitchen, dining area, sitting zone is complemented by the kids’ playroom and home office on the mezzanine level – a perfect synergy that offers one seamless, yet cleverly delineated, interior.

Bright and cheerful living area of the modern apartment in Amsterdam

Living area and dining space of the school converted into modern apartments in Amsterdam

Flexible and smart pegboard storage system in the kitchen

Kitchen with ample storage space

Elegant and functional kitchen worktops

Mezzanine level family area and workspace

Home office on the loft level next to playarea of kids

Nifty storage units in the kitchen, under the staircases and in the kids’ room help in keeping the apartment organized and clutter-free, and lovely light wooden tones usher in a subtle Scandinavian vibe. The dark, stainless steel staircase brings both visual and textural contrast, even as one is left marveling at the amazing transformation, as the new apartment leaves no discernable trace of the original school!

Wood burning fireplace in the living room

Master bedroom with ample light and mezzanine level

Loft level space above the bed inside the master bedroom

Lighting adds more than just illumination to the living space

Kids' bedroom with large window seat

Entrance to the apartment inside a former school

Share this article

What do you think?