1. Home
  2. Dream Houses

Bike Nirvana: Creative Cycle House Redefines Industrial Minimalism

A busy modern lifestyle filled with the constant struggle to keep up with the clock often means that we get very little regular exercise. But what if your house can help you in switching over to a healthier and more active lifestyle? Welcome to the Cycle House in Seattle, designed by Chadbourne + Doss Architects for Martin and Shelley, a couple who absolutely love spending time on the road riding their bicycles. The house was specifically crafted to ensure that there was ample space for their 18 bikes and is placed on a lot overlooking an ‘intersection of two major bike routes’ in the Mount Baker neighborhood. All this adds up to one ingenious residence that brings style, functionality and even fitness together!

Dark frame in steel gives the windows a dramatic appeal Bike Nirvana: Creative Cycle House Redefines Industrial Minimalism

But it is not just the passion for cycling that defines this stylish home, as the homeowners wanted an interior that blended Scandinavian minimalism with a modern industrial style. Combining a polished industrial ambiance with natural materials and a refined color palette, the interior has a balanced and soothing vibe. The smart use of black brings a sense of drama and excitement, while the warmth of wood helps shape an inviting setting. The ground floor of the house contains a garage, entry, bike shop, and an exercise room, while the main floor houses the living area and guest rooms.

The top floor contains the master bedroom, bath and laundry, along with a spacious roof deck overlooking the distant mountains and lake. Innovative in its design and contemporary in its style, this is a perfect example of shaping a house to fit your lifestyle.

Exterior of the Cycle House in Seattle draped in wood

Minimal and modern exterior of the Cycle house with a box-like design

Dark living area with fireplace exudes sleek sophistication

Exciting dash of red enlivens the cool kitchen space

Bike shop on the ground floor of the Cycle House

View of the lake in the distance from the cozy, modern bedroom

The challenge was to create a cost-efficient home where the couple could immerse themselves daily in their passions while still being energy efficient and low maintenance. We constrained the footprint to allow for a vertical home in order to capture the higher panoramic views, with the master bedroom on the top floor.

Charming lake view from the terrace of the Cycle House

Sculptural staircase connecting the various levels of the modern Cycle House

Skylights and windows bring in ample natural light

Street facade of the innovative Cycle house in Seattle

Share this article

What do you think?