1. Home
  2. Dream Houses

Small 70s Home in Australia, Gets Creative, Eco-Friendly Extension

Whether global climate change is truly catastrophic or an exaggerated truth, opting for a home that is energy-efficient has plenty of perks not just for the planet, but also for the consumer. This is precisely why a growing number of homeowners are starting to take a turn towards renovation projects that are both stylish and sustainable. With smart design and a few simple yet inexpensive changes, one can cut down on both carbon footprint and power bills! Adopting this green mantra in a charming and serene fashion, Bourne Blue Architecture revamped an old 70s home in Redhead, New South Wales, Australia into a breezy, modern hub.

New wing of the house with living area and kitchen Small 70s Home in Australia, Gets Creative, Eco Friendly Extension

Instead of starting from scratch, the architects converted the existing living areas into cozy bedrooms and other private spaces, while a brand new wing was added to accommodate a new living room, dining area and kitchen. Opening up into the yard, this new extension is clad in Australian Hardwood while a metal cladding lends able support. The design is simple, efficient and reminds us of prefab metallic homes. Large sliding glass doors connect this entire area with the yard in a seamless manner.

Unassuming in its appeal, Redhead Home renovation features roof water collection and a recycling system, low-energy LED lighting, top-notch insulation and a design that incorporates passive heating and cooling strategies. An interior clad in neutral hues and lighting that breathes life into the living areas complete the transformation.

Glass windows open up the interior to the backyard Small 70s Home in Australia, Gets Creative, Eco Friendly Extension

Living room in the open floor plan

Hoop pine plywood used extensively throughout the house

Sleek modern kitchen with island countertop in white

Coral Pendant Light by David Trubridge above the Dining Table

Interior clad in wood

Smart home work area

Bathtub in white next to the window

Stone sink stands out in the contemporary bathroom

Entrance to the newly added open wing of the house

Small openings are introduced into the southern wall for ventilation. The garage, with access off a rear lane, is the termination of this wing, and a roofed barbeque area is created in the gap between garage and house. The roof forms a pitch up towards the north, to provide space for high-level Louvre windows…

Comfy seating options on the deck

Simple wooden deck leading to the green backyard

Stairway leading to the shaded interior

A view of the beautiful yard

Redhead Alterations Project in New South Wales

Lovely use of wood and stone

Warm lighting enlivens the house at dusk

View of the kitchen from the yard

Inviting ambiance of Redhead Alterations

A gorgeous blend of pendant and recessed lighting

Share this article

What do you think?