1. Home
  2. Design Ideas

Posh Private Residence In Singapore Oozes Contemporary Class!

Most of the homes in Southeast built in the late ’70s and early ’80s seemed to have embraced a cubicle design philosophy that clearly segregates rooms with distinct walls. But with changing times and trends, the region is seeing a natural shift toward the open floor plan. The 67 Jalan Binchang is one such structure that was in an urgent need of not just a renovation or expansion, but a complete revamp. The task of rejuvenating this aged home into a shining modern masterpiece fell upon the architects at A D Lab, who turned to sweeping, open interiors and smart extensions to bring about a brilliant transformation.

Front Elevation of 67 Jalan Binchang Posh Private Residence In Singapore Oozes Contemporary Class!

Instead of completely doing away with the existing structure, the architects worked out a cost-saving plan that enabled them to use the pre-existing pattern and structure of the house. But the internal plan and arrangement was completely revamped, while the exterior got a multi-functional permeable wall that cut out both unnecessary noise and excessive tropical heat. A floating staircase and a refreshing pool greet you at the entrance. A stylish walkway leads to the lavish living room, dining area and kitchen on the lower level.

Tucked away on the other side are the home gym, a laundry room and a wet kitchen. The second floor features the master suite, along with three other bedrooms and the family room. The top level holds a lovely entertainment area with a pool table and a gorgeous terrace with views of the city. With enhanced insulation and interesting lighting fixtures, the 67 Jalan Binchang shines through with flair and flamboyance.

Facade of rejuvenated contemporary house Posh Private Residence In Singapore Oozes Contemporary Class!

Floating staircase leading to the interior

Refreshing swimming pool connected visually with the indoors

Plush purple accents in the living space

Kitchen and dining room in the open floor plan

3D Wall Art on the wall behind the dining area

Brilliant scuptural bookshelf idea

Entertainment area on the top level

The designers looked at the existing building as one would study a living organism that needed to adapt to a new environment. Instead of demolishing its embedded history and reinventing it as something completely new, they decided to use its structure, its internal logic of organization and meaning as a starting point to the design…

Sleek entertainment unit in the family area

Contemporary bath with floating vanity in stone

Innovative lighting inside the modern residence

View of the entrance from the top level

Street entrance to the posh Singapore House

Beautiful lighting takes over after dark

Share this article

What do you think?

Booking.com